5 nasvetov za bolj zdrave zobe

Izdelek brez naslova 3 1

Si želiš lep in zdrav nasmeh, da se ti na fotografijah ni potrebno več smejati z zaprtimi usti?

matheus ferrero KMUTlgruLrU unsplash scaled

Prav tako si želiš imeti čim dlje zdrave in bele zobe, kajne? Vendar je ščetkanje zob vsak dan še zdaleč premalo za privlačen nasmeh. 

1. REDNO IN PRAVILNO ŠČETKANJE ZOB

Prvi in najpomembnejši ukrep za zdrave zobe je pravilno in redno ščetkanje.  Zobe je nujno in potrebno temeljito očistiti zjutraj in zvečer. Tehnik ščetkanja zob je več, a strokovnjaki so si enotni v tem, da je najboljša tehnika tista , ki istočasno čisti zobe in ohranja dlesen zdravo.
Prvi način je, da zgornje zobe ščetkaš z navpičnimi potegi od zgoraj navzdol in spodnje zobe od spodaj navzgor. Drug način pa so krožni gibi. 

2. NITKANJE

Samo s ščetko je nemogoče temeljito očistiti zobe, zato je nitkanje neizogibno, če želiš svoje zobe resnično temeljito očistiti. Tudi tu je bistvenega pomena pravilna tehnika: nitko vstaviš med dva zoba in  jo podrsaš najprej ob enem in nato še ob drugem zobu vse do pod dlesni. Zdrava dlesen ob tem ne sme zakrvaveti. Nitkaš vsaj enkrat dnevno, najbolje zvečer.

3. REDNI PREVENTIVNI PREGLEDI PRI ZOBOZDRAVNIKU IN PROFESIONALNO ČIŠČENJE ZOB

Za zdravo ustno votlino pa so nenadomestljivi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Zobozdravnik ti bo poleg zob pregledal tudi dlesen in ostale ustne sluznice. Z rednimi preventivni pregledi lahko pravočasno odkriješ zgodnje znake paradontalne bolezni. Profesionalno čiščenje zob je za dolgoročno zdravje zob in dlesni nujno, saj lahko le zobozdravnik (ali strokovno usposobljen zobni higienik) temeljito očisti zobe tudi tam, kjer jih ti ne moreš.

4. PRIMERNA HRANA

Ješ lahko praktično karkoli, vendar si potem temeljito očisti zobe. To pride v poštev le, ko imaš ščetko in pasto pri roki. Drugače pa je bolje, če se izogibaš sladki, lepljivi in kisli hrani. Lepljiva hrana je problematična, ker se nalepi na zobe in tam ostane dolgo časa. Po kisli hrani in pijači (kava, čaj, citrusi, sadni sokovi itd.) pa je bolje, da usta le temeljito izplakneš z vodo in počakaš pol ure, da se kislina nevtralizira in šele nato zobe očistiš s ščetko, saj kisline mehčajo sklenino.
Vsekakor pa je po jedi priporočljivo ščetkanje zob, tudi  nitkanje, če pa vsega tega nimaš pri roki, pa usta vsaj temeljito izplakneš z vodo.

5. PRAVILNA IZBIRA ŠČETKE IN PASTE

Za večino ljudi je najprimernejša ščetka srednje trdote ali mehka, redkeje ustreza trda. Glava s ščetinami naj bo primerna velikosti ust, ročaj naj bo primerno oblikovan za dober prijem. Zobna pasta naj bo prijetnega okusa, če se da naj vsebuje fluor, saj le-ta edina aktivna preventiva proti kariesu. Zobne paste naj bo na ščetki za grahovo zrno.
A pozor: pravilna tehnika in vsaj dvakrat dnevno čiščenje sta bistvena, saj ne obstajata čudežna ščetka ali zobna pasta, ki bi brez truda očistili zobe. 

Vir: Pet nasvetov za zdrave zobe, Taja Dular Potočar, dr. dent. med.

ZAKAJ BAMBUSOVA ZOBNA ŠČETKA?

Poglej ponudbo bambusovih zobnih ščetk tukaj:

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočil/a v branje tudi tvojim prijateljem?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn