IZZIV #ČISTIMNASPREHODU

izziv #čistimnasprehodu, vrečka polna smeti

Verjetno si že zasledil/a na mojem Instagram ali Facebook profilu, da nas enkrat na mesec več posameznikov pobira smeti in to objavimo na naših profilih.

Še vedno ne veš, za kaj se gre?

Takrat opravljamo osebni izziv, ki se imenuje “Čistim na sprehodu” (#čistimnasprehodu). Poteka vsako zadnjo soboto v mesecu, v primeru slabega vremena pa ga opravimo dan prej ali kasneje. V bistvu niti ni tako važno, kdaj ga opravimo, pomembno je samo, da ga opravimo.

Izziv pa poteka takole, da gremo tisti dan na sprehod, s seboj vzamemo rokavice ter vrečko za smeti. Nato po poti na sprehodu pobiramo smeti v vrečko. Temu se v bistvu reče “plogging” in izraz izvira iz Švedske. Sicer tam pogosteje pobirajo smeti, medtem ko rahlo tekajo, če pa nisi športni tip (tako kot jaz ne), pa je sprehod čisto v redu. 😉

Tega izziva sva se spomnili z Vito, ki stoji za profilom @vitaschange (zelo dobre veganske recepte objavlja drugače) in sicer čisto slučajno. Razmišljali sva o tem, kako bi posameznike prepričale, da bi tu in tam tudi oni pobirali smeti in posledično naredili naš svet čistejši. In tako je nastal ta izziv, kjer je cilj ozaveščanje ljudi o pomenu pobiranja smeti v naravi.

Sicer velikokrat vidim na socialnih omrežjih, da nekdo napiše:” zakaj bi pobiral, ko pa ni moja smet”. Jah, pri tem pa res to nima veliko veze. Ni tvoja smet, vendar je Zemlja od nas vseh. In če bi vsi tako razmišljali, bi že plavali v smeteh.

Tistim, ki mečejo odpadke v naravo, je očitno vseeno za naravo. Nam ostalim pa ne sme biti. Imamo samo en planet. Saj tudi denar, ki ga najdemo na tleh, ni naš, pa ga vseeno poberemo, kajne? 😉 Tako, da nam ne sme biti vseeno, ko gremo mimo odpadka v naravi. Ravno tisti, ki jih pobiramo, s tem delamo spremembe in čistejšo naravo. In vedno več nas je. Mogoče se nam nekoč pridružijo tudi tisti, ki sedaj mečejo odpadke v naravo. Kdo ve?

V kolikor pa te moti, da še vedno mečejo smeti, kjer ti pobiraš odpadke, lahko obesiš tam table z napisi, naj ne mečejo smeti. Jaz sem jih obesila tam, kjer sem vedno našla polno pločevink in ostalih odpadkov. In od takrat tam več nisem našla odpadka. Majhno spremembo sem že dosegla.

In ravno to je naš cilj. Da vsak doseže majhno spremembo, saj ravno te vodijo v velike oz. globalne.

Sprememba se pa prične pri nas samih. Si pripravljen/a biti ta sprememba, ki jo želiš videti v svetu?

Če si, te vabim na izziv #čistimnasprehodu, ki poteka vsako zadnjo soboto v mesecu. 🙂

Želim ti prekrasen dan,

Sara

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočil/a v branje tudi tvojim prijateljem?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn