KAKO NAJ PEREM PRALNE VLOŽKE?

Kako naj perem pralne vložke?

“Kako naj perem pralne vložke?” je bilo prvo vprašanje, ki se mi je porodilo v glavi, ko sem se odločala za njih. “To je sigurno ful nehigiensko…”

Potem pa sem se opomnila, da kakršen koli “opravek” z mensturacijo je nelagoden. Želim pa imeti okolju prijazno mesečno perilo, da ne bom po nepotrebnem polnila koša za smeti z vložki za enkratno uporabo.

Preden sem jih prvič uporabila, sem jih oprala pod hladno vodo in jih posušila. Vmes sem “googlala”, kako je najbolje oprati pralne vložke, da ne ostaja kri na vložku in da ga hkrati ne uničim. Bilo je kar veliko blogov o pranju vložkov, vendar vsak je imel malce drugačen princip. 

Zato sem se odločila, da kar zaupam proizvajalcu vložkov Imse Vimse, ki jih najdeš tudi pri meni in upoštevam njihov nasvet.

Spodnji nasveti se lahko uporabijo tudi za pralne vložke iz bombaža drugih proizvajalcev.

PO UPORABI

Z uporabljenimi pralnimi vložki lahko pred pranjem ravnaš na različne načine.

Tukaj je nekaj primerov, kako skrbeti za njih. Poišči rutino, ki ustreza tebi in tvojemu življenjskemu slogu.

1. Nekatere raje sperejo svoje vložke v hladni vodi takoj po uporabi, preden jih dajo v vrečko za shranjevanje pralnih vložkov oz. wetbag ali vedro v kopalnici, dokler ni čas za pranje perila.

2. Drug način je, da jih namakaš v vedru hladne vode z malo soli, 24 ur pred pranjem. Pred tem speri s hladno vodo, sicer lahko odvečna kri v vložkih obarva celoten kup vložkov, pomešanih z vodo v vedru. Madeže lahko odstraniš z milom za odstranjevanje madežev po izbiri.

Vložke daj v pralni stroj in operi pri 60 stopinjah. Nekatere za vložke raje uporabljajo pralno vrečko. Za bolj ekonomično pranje vložkov, operi le-te skupaj s preostalim perilom. Izogibaj se le pranju z belimi oblačili.

3. Pred pranjem ti ni treba nujno sprati ali namočiti vložkov, prav tako je dobro, če uporabljene vložke preprosto shraniš v wetbag vrečko in jo dobro zapreš, dokler se ne odločiš za pranje perila in jih nato vržeš v pralni stroj.

Poišči rutino, ki ustreza tebi. 

Jaz si jih vseeno raje namakam, da gre vsa kri ven že pred pranjem.

NAVODILA ZA PRANJE

Vložke po uporabi speri ali namoči v hladni vodi ali pa pusti, da se posušijo, kakršni so, pred pranjem.

Vložki se operejo pri 60 ° C in lahko uporabiš običajni detergent. Ne uporabljaj mehčalca za perilo, ker bo to poslabšalo absorpcijo vložkov.

Poskusi dodati nekaj alkoholnega kisa v vodo za izpiranje.

Pusti, da se vložki posušijo na zraku. Če jih za en dan obesiš na sonce, bo to učinkovito pomagalo pri zbledenju madežev.

BODO OSTALI MADEŽI?

Pogosto se nam zdi, da bodo vložki popolnoma krvavi, običajno pa je krvi na vložku presenetljivo malo. Nekatere občasni madeži ne motijo ​​preveč, in če uporabljaš črne vložke, madežev sploh ne boš videla.

Če pa želiš, da vložki niso umazani, lahko narediš, kar sem zgoraj napisala o odstranjevanju krvi in madežev in tvoji vložki bodo čisti.

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočil/a v branje tudi tvojim prijateljem?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn