Kako se briti s kovinsko britvico?

Tako, naredil/a si nov korak na svoji trajnostni poti in investiral/a v kovinsko britvico z dvojnim rezilom. Sedaj se pa verjetno sprašuješ, kako jo sploh uporabljati? Ali pa te je strah, da bi se z njo urezal/a?

Naj te pomirim, da njena uporaba ni nič težkega. Spodaj sem pripravila navodila, kako jo uporabljati, da bo britje učinkovito in brez ureznin.

1. pravilna namestitev rezila v kovinsko britvico

Preden pričneš uporabljati kovinsko britvico, ti bom pokazala, kako jo sploh “pripraviti” za britje. Pri tem bodi pazljiv/a, da se ne porežeš na rezilu med samim vstavljanjem.

  1. Britvico razstaviš. To narediš tako, da z eno roko pridržiš glavo, z drugo pa odviješ držalo iz glave. Nato razstaviš še glavo – spodnji in zgornji del.
  2. Vzameš sveže rezilo in ga vstaviš v zgornji del glave (glej sliko).
  3. Vse dele britvice sestaviš nazaj skupaj in je britvica pripravljena za uporabo.
2. KAKO SE BRITI?

1. NANESI KAKOVOSTNO KREMO ZA BRITJE ALI MILO
Kreme in mila za britje imajo pomembno vlogo pri drsenju britvice po koži, pomagajo pa tudi pri mehčanju strnišč (del med dlačicami in kožo) za bolj gladko britje. Kakovostna pena pomeni bolj udobno britje z manj razdraženosti in rdečice.

2. BRITVICO DRŽI POD KOTOM 30°
Varnostne britvice – kot pove njihovo ime – imajo vgrajen varnostni mehanizem, ki preprečuje nenamerne vreznine in ureznine. To pomeni, da glava britvice štrli čez rob rezila, kar preprečuje neposreden stik rezila s kožo.

Ko britvico držiš pod kotom približno 30° glede na kožo, je zaščitna ploščica nagnjena stran, rezilo pa izpostavljeno strniščem, kar omogoča učinkovito delovanje britvice. 

3. UPORABLJAJ KRATKE POTEZE DOLŽINE 1-3 CM
Namesto dolgih potez z britvico je najbolje, da uporabiš kratke poteze, dolge približno 1-3 cm. S tem boš preprečil/a ureznine, hkrati pa preprečil/a puljenje dlačic in zamašitev britvice.

4. NAJ BRIVICA OPRAVI “TEŽKO” DELO
Varnostne britvice so zelo ostre in ne zahtevajo napora ali sile iz tvoje strani, da zlahka prerežeš strnišče. Ko uporabljaš varnostno britvico, je pomembno, da pustiš, da teža britvice opravi večino dela, in le nežno pritisneš, da se glava britvice drži ob koži.

5. BRIJ SE V SMERI RASTI DLAČIC
Britje v nasprotni smeri rasti dlak je eden glavnih vzrokov za draženje zaradi britja. Britje v smeri rasti dlak močno zmanjša možnost draženja, hkrati pa zagotavlja gladko britje.

6. BRITVICO OBRAČAJ, KO SE ZAČNE MAŠITI, NATO JO OČISTI
Ena od prednosti varnostnih britvic z dvojnim robom je, da ima britvica dve strani. To pomeni manj pogosto izpiranje pod pipo med britjem, saj lahko preprosto obrneš britvico in nadaljuješ s svežim rezilom.

7. ZA BOLJŠE BRITJE PONOVI ŠE ENKRAT
Nekateri ljudje po britju v smeri rasti dlak radi opravijo drugo britje za še natančnejše britje. 

8. TO JE TO, KONČAL/A SI!
Ko pobriti predel spereš z vodo, ga posuši z brisačo. Tu lahko končaš ali pa naneseš losjon ali balzam za po britju, da kožo pomiriš in navlažiš. Kot bonus, mnogi izmed njih odlično dišijo!

Morda bo trajalo nekaj britij, preden se boš počutil/a udobno pri britju z varnostno britvico, zato bodi potrpežljiv/a in nagrajen/a boš z odličnimi britji v prihodnjih letih.

P.S. Po opravljenem britju ne pozabi razstaviti britvice in jo dobro očistiti. S tem podaljšaš življenjsko dobo tako rezila kot britvice in preprečiš bakterijam, da bi se razmnoževale na tvoji britvici ter se ob naslednjem britju nanesle na tvojo kožo.

V kolikor pa še nimaš svoje kovinske britvice, jo lahko kupiš tudi tukaj.

Facebook
Twitter
LinkedIn