KAKO SE ODLOČITI BITI OKOLJU PRIJAZEN?

7.9.2021

Kako-se-odlociti-za-okolju-prijaznejsi-zivljenjski-slog

Okolju prijazen življenjski slog. Še ena marketinška farsa, ker je zdaj eko in bio »IN«?

Mogoče je pri kom res tako in kupuje takšne izdelke, ker so lepši in moderni. Teh ljudi v tem blog zapisu ne bom omenjala. Ker to ni okolju prijazen življenjski slog. Gre samo za posedovanje lepih stvari brez pravega razloga.

Okolju prijazen, ekološki, trajnosten način življenja je posledica enake mišljenosti. V kolikor ne razmišljaš tako, tudi svojih dejanj ne moreš tako označiti.

Vse se začne v naših mislih. Smo, kar mislimo, da smo. Pa da ti kar povem en primer:

Splošno znano je, da če si govorimo, da smo debeli, ne bomo nič bolj vitki. S tem prepričamo svoje misli, da smo debeli in jih naučimo, da razmišljajo o stvareh, ki nas naredijo še bolj debele. Več jemo, manj se gibljemo, postanemo leni, razmišljamo o nezdravi hrani itd. In tako postanemo sužnji svojih misli, naše telo pa se debeli. (Preizkušeno na lastni koži..)

Torej, govorimo si stvari, ki so za nas dobre. Sem lep/a, zdrav/a, sposoben/a, uspešen/a, okolju prijazen/a. Ja, tudi to si govorimo in to bomo začeli postajati. Oz. naša dejanja bomo začeli usmerjati v to, kar verjamemo.

Te zanima, kako se odločiti biti okolju prijazen/a?

Prvo točko – naravnanost misli, smo obkljukali.

Da bodo našle misli vztrajale pri tem, pa si je dobro narediti seznam, zakaj je to dobro za nas in seveda za naš planet. Obstaja ogromno informativnih kanalov, člankov, filmov in knjig, ki ti pomagajo k izobraževanju o tem, zakaj živeti bolj trajnostno. Če si jih par za začetek pogledaš oz. prebereš, menim, da boš hitro začel/a s svojimi koraki.

Začni z majhnimi stvarmi. Jaz na primer, sem menjala svojo plastično zobno ščetko za bambusovo. In plastične zobne ščetke nisem uporabljala že dve leti. Tako sem pripomogla k temu, da nekje leži približno 8 plastičnih zobnih ščetk manj. Ne zdi se veliko, ampak je. Verjemi.

Jaz sem torej začela s spremembami pri osebni higieni. Kmalu sem menjala bombažne vatice za pralne blazinice, staro plastično krtačo za leseno, tekoča mila in šampone za trde, kozmetiko v plastični embalaži za stekleno itd.

Vse je šlo postopoma. Nisem se nekega dne zbudila in si rekla: »Tako, danes pa menjam vse v kopalnici za okolju prijaznejše izdelke«. To bi bilo neumno. Najprej je seveda potrebno porabiti stare zaloge in stvari in ko se odločamo za nakup novih, najprej razmislimo, če jih resnično potrebujemo in potem izberemo tiste, ki ne škodujejo okolju in posledično tudi nam.

Namreč kar škoduje okolju, škoduje nam. Če onesnažujemo zrak, onesnažujemo svoja pljuča. Če onesnažujemo vodo, onesnažimo celotno naše telo in si zagotovimo veliko manj hrane zaradi zastrupljenih tal in rastlin. Vse na naši Zemlji je en krog življenja.

In trajnost je ravno to – krog življenja.

In čar življenja je, da vseskozi rastemo, se izboljšujemo, napredujemo na vseh področjih. Tako je tudi na tem področju.

Ne gre vse naenkrat. Postopoma spreminjaj svoje navade. Ne oziraj se na druge, ker ima vsak svojo pot, četudi nam je cilj podoben ali enak.

Pa prosim, ne počuti se krivega oz. krivo, če ne bo šlo tako, kot si želiš. Niti ne obupaj.

Da spremenimo svet, ne potrebujemo peščice ljudi, ki živijo popolnoma brez odpadkov in trajnostno. Potrebujemo milijone ljudi, ki to počnejo nepopolno.

Začni pri majhnih in enostavnih stvareh. Sčasoma si boš vedno bolj želel/a narediti večje spremembe. Seveda, ko boš na to pripravljen/a. Začne se pri izbiri izdelkov, pripomočkov, ponovno uporabo, nadaljuje se pa s spremembo celotnega življenjskega sloga (brez kajenja, z manj mesa, nakup živil v rinfuzi, manj uporabe avtomobila itd.)

Če pa potrebuješ kakšen nasvet ali spodbudo, lahko preveriš moj Instagram profil @poket.si, kjer najdeš že nekaj nasvetov za okolju prijaznejši vsakdan ali pa mi pišeš v privat sporočilo. Ker s pravo podporo, bodo tvoje odločitve še lažje.

P.S. Imam še en koristen trik zate:

Pred naslednjim nakupom, si najprej naredi seznam stvari, za katere misliš da jih potrebuješ. Ta seznam potem še enkrat preberi in razmisli, če res potrebuješ vse to. Za kar ugotoviš, da ne potrebuješ nujno, tisto prečrtaj. Tu in tam si lahko privoščiš in česa ne črtaš, ampak to omeji na res samo nekajkrat.

V trgovini pri izbiri izdelkov pomisli na to, od kod prihajajo (predvsem embalaža), kaj je potrebno, da je bil izdelek narejen in kaj se bo z njim zgodilo, ko ga ne boš več potreboval/a. Če boš občutil/a cmok v grlu, potem ta izdelek ni pravi za tvojo okolju prijaznejšo pot in poskusi poiskati alternativo, ob kateri se boš počutil/a lahkotneje.

Vsaj poskusi in vztrajaj, dokler ti ne uspe.

Čudovit dan in začetek tvoje nove poti ti želim,

Sara

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočil/a v branje tudi tvojim prijateljem?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn