KAKO SKRBETI ZA KOŽO POLETI?

22.6.2021

Kako skrbeti za kožo poleti?

Pa je poletje tukaj. Jaz sem ga komaj čakala, ker letos pa je res bilo muhasto vreme. Sedaj se pa končno lahko predajam sončnim žarkom, kopanju, poletnim večerom in toplemu vremenu. 

Ampak pozor! Poletje je lahko tudi “nočna mora”, če svoje kože ne negujemo in zaščitimo pravilno.

Zato sem ti v nadaljevanju pripravila nekaj nasvetov, kako skrbeti za kožo poleti, da ne boš imela “nočne more” in boš lahko uživala poletje maksimalno.

1. Ne pozabi na hidracijo

Vem, da že ptički pojejo, da ne smemo pozabiti na pitje vode. To je pomembno čez celo leto, ne samo poleti. Poleti pa je to še toliko bolj pomembno zaradi povečanega znojenja, ki je posledica višjih temperatur. 

Ampak to zdaj ne pomeni, da je potrebno spiti 2,5 litra vode na dan. Ne delaj tega, lahko si prej škoduješ, kot koristiš. Dovolj je, če spiješ 1,5 l vode na dan, saj veliko vode pridobiš tudi s hrano. V ta liter in pol vode pa spadajo tako čaji kot naravni sokovi. Ni potrebno, da je čista voda.

Voda pa je ključnega pomena tako za zdravje organov kot za zdravje kože. S pitjem vode pripomoreš k elastičnosti kože in preprečiš nastanek odvečne količine maščobe na obrazu. 

V kolikor se kje spozabiš in si predolgo izpostavljena sončnim žarkom, nastanejo opekline. Tudi takrat je voda zelo pomembna, saj kadar je tvoja koža opečena, telo pošilja vodo v povrhnjico kože, kar posledično pomeni, da jemlje hidracijo ostalim delom telesa in jo je zaradi tega potrebno nadomestiti. 

2. Tuširaj se s hladno vodo

Priporočeno se je prhati s hladno vodo tudi zaradi njenih učinkov na zdravje, poleti pa ti bo koža še posebej hvaležna. S hladno vodo namreč ne izgubiš toliko naravnih olj, ki jih proizvede tvoja koža za ohranjanje navlažene in zdrave kože. 

Po tuširanju svojo kožo samo popivnaj z brisačo in je ne drgni.

3. Ne pozabi na čiščenje obraza zjutraj in zvečer

Zaradi sebuma, ki ga čez dan proizvaja koža, potenja in raznih umazanij, ki se naberejo na obrazu, je zelo pomembno, da kožo očistiš zjutraj in zvečer. 

  1. Najprej si obraz umij s trdim naravnim milom (uporabljaj hladno vodo)
  2. Na blazinico nanesi micelarno vodico in si nežno z njo očisti obraz

4. Uporabljaj izdelke, ki ti vlažijo kožo

Še ena stvar, ki je pomembna za zdravje kože poleti, je nanašanje kreme ali seruma, ki ti ohranja kožo navlaženo. Priporočam ti uporabo vlažilnega hialuronskega seruma, ki si ga naneseš eno kapljico na vlažno kožo.

V kolikor uporabljaš kremo,  pa jo nanesi v tankem sloju tako zjutraj kot zvečer po čiščenju kože.

5. Redno nanašaj kremo za sončenje

Zjutraj po nanosu seruma ali kreme ne pozabi še na kremo za sončenje. Nekateri priporočajo kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 50, vendar je 30 skorajda zadnja meja, da v kremi niso umetni dodatki za zviševanje faktorja za sončenje.

SPF namreč določa čas, ko se koža lahko sama zaščiti. Pomeni, koliko dlje si lahko na soncu, preden te opeče, kot brez kreme za sončenje. Torej, če si namazana s SPF 10, si lahko približno 10x dlje na soncu, kot brez zaščitne kreme. 

Priporočeno je, da se soncu izpostavljamo samo zgodaj zjutraj in proti večeru, ko sonce nima več takšne moči. V kolikor si večino dneva izpostavljen/a soncu, pa si redno nanašaj kremo tako na obraz kot na druge izpostavljene dele telesa.

6. Nega po sončenju

Po sončenju je potrebno svojo kožo dodatno navlažiti. Priporočeno si je nanesti negovalno olje, ki kožo navlaži in jo obnavlja. Katerokoli naravno olje je dobro za nego kože po sončenju. Za obraz lahko uporabiš kar glineni serum za obraz MAGIC, ki vsebuje negovalna naravna olja, kot sta jojobino in ricinusovo olje. Vsebuje pa tudi vitamin E, ki koži pomaga ohranjati zdravo ravnovesje, jo zaščiti pred prostimi radikali in zmanjšuje škodo, ki je nastala zaradi UV žarkov.

7. Izogibaj se alkoholni in gazirani pijači

Ne pravim, da si ne smeš privoščiti kozarček ali dva Gin Tonica. Samo ne pretiravaj in zraven popij dovolj vode, da tvoje telo ne začne dehidrirati. 

Verjamem, da boš s temi nasveti imela brezskrbno poletje glede kože in svojega videza.

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočil/a v branje tudi tvojim prijateljem?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn