DANTESMILE

Dantesmile - Jasmina Avbar

Prva slovenska trajnostna znamka

Sem Jasmina, za prijatelje Jazzy, in sem mati enega otroka, enega psa in mačk. 😀 Svojo ekološko pot sem začela leta 2011. Ustanovila sem podjetje Herbas, Jasmina Avbar, s.p.. Bili smo med prvimi v Sloveniji, ki smo ponujali izredno kakovostno ekološko certificirano nego kože, dostopno vsem. Leta so minevala, postala sem mama, začutila, da to kar počnem, ni dovolj. Poleg tega sem opažala, da imam v gospodinjstvu vedno več odpadkov in da z vsakega sprehoda po gozdu, travniku, plaži ali parku prinesem večjo vrečo smeti. Začela sem razmišljati predvsem o vseh izdelkih za enkratno uporabo, kot so plenice, higienski vložki, slamice ter vsi ostali izdelki za enkratno uporabo, ki sem jih takrat uporabljala tudi sama. Sin je imel sicer naravne in biološko razgradljive plenice, a vseeno… Mislila sem, da to ni dovolj, zato sem začela tuhtati dalje (večinoma pod tušem). Ker so bile prhe zelo kratke, saj želim ohranjati vodo, nisem imela druge izbire, kot to, da svojo linijo zgradim v čim krajšem času. In rodila se je PRVA SLOVENSKA ZEROWASTE LINIJA DANTESMILE.
Danes je naša zerowaste ekipa že precej večja. Z Jasmino (v podjetju se pošalimo “ta druga Jasmina”) sodelujeva že vrsto let. Leta 2018 sem prišla na idejo, da bi pri nas poizkusili saditi lufa buče iz katerih se izdeluje lufa gobica za pomivanje posode in za nego telesa. Ker se je Jasmina preselila k svojemu partnerju na kmetijo, je bila to odlična priložnost za eksperimentiranje. Kmetija v Brežicah je že nekaj časa mirovala, zato smo se odločili, da jo oživimo! No, naš prvi testni nasad je uspel in to odlično! In tako se je začela naša pot kmetovanja. Ekipo sedaj sestavljamo jaz in moj sin Dante ter Jasmina s svojim partnerjem Matejem in njuno hčerkico Hano. Ekipa je prava, tukaj nam noben ne more oporekati. 😉

5 zanimivih dejstev o Jasmini

  • Življenje me je dokaj hitro naučilo, kaj je pomembno. Sem namreč bolnica z endometriozo.
  • Naravo ljubim že od majhnega. Kot otrok sem veliko preživela v gozdovih. Takrat sem tudi trenirala lokostrelstvo.
  • Sem mojstrica karate shotokana (bila celo evropska podprvakinja v borbah) in učiteljica smučanja.
  • Imam sina Danteja, ki je precej bolj čustveno inteligenten kot jaz, zato me res vsak dan nauči nekaj novega.
  • Zelo dobro se učim iz izkušenj drugih, torej tudi iz napak. Tako zelo se poistovetim s situacijo, da imam občutek, kot da se je zgodilo meni.

Glavna značilnost njenih izdelkov

Zelo rada se pohecam, ampak pri izbiri ter izdelavi izdelkov pa sem zelo zahtevna in striktna. Vedno pravim, da moramo vzeti v obzir čim več spremenljivk. Vsak artikel pretehtati – od pridelave, predelave in izdelave ter na koncu reciklaže oz. odpadka. “Ni vse zlato, kar se sveti.” Na trgu je veliko “greenwashing” reklamiranja izdelkov, ki dajejo slabo luč vsem ekološkim izdelkom. Zato se moramo res potruditi, da so izdelki, ki jih izdelujemo, resnično boljši za okolje kot njihova konvencionalna različica. Lahko bi rekli, da so izdelki Dantesmile pretehtano ekološki.

Začetki podjetniške zgodbe

Moji začetki so v naravnem grafičnem oblikovanju. S tem sem služila že kot študentka. Nato sem 10 let nazaj odprla svoj s.p.. Vsa sredstva pridobljena z dizajnom sem preusmerila v ekološke izdelke. Nato sem leta 2018 ustvarila svojo zerowaste linijo izdelkov Dantesmile. To je prva linija izdelkov za dom brez odpadkov v Sloveniji.

Vizija podjetja​

Malo v šali in veliko zares: “Spremeniti svet!”. 🙂

Dantesmile 1

Njene izdelke, ki jih ponujam, lahko najdeš tukaj spodaj.