Okolju prijazna menstruacija

15.3.2022

Okolju prijazna menstruacija

Si že kdaj razmišljala, če uporabljaš okolju prijazne menstrualne pripomočke?

Polovica svetovne populacije ima menstruacijo, a vendar menstruacija ostaja tabu tema. Sploh pa ne govorimo o tem, kakšno breme so plastični menstrualni pripomočki za okolje.

Ali veš koliko vložkov oziroma tamponov porabiš v času ene menstruacije? Ali veš koliko to nanese na približno štirideset let tvojega življenja? Vsako leto naj bi zavrgli na milijarde plastičnih menstrualnih pripomočkov. To je po raziskavah enajst tisoč tamponov na osebo.

Ker si želim biti prijazna do okolja, sem zate pripravila seznam menstrualnih pripomočkov, ki so prijazni do okolja in tudi do tvojega zdravja.

Na voljo imaš kar nekaj trajnostnih izdelkov, ki lahko zamenjajo plastične produkte.

Menstrualna skodelica

Zagotovo si že slišala za njo.  Eno menstrualno skodelico naj bi povprečna ženska uporabljala vsaj pet let. Je iz medicinskega silikona, ki ne draži in suši sluznice. Prednost uporabe menstrualne skodelice je v tem, da ni potrebno skrbeti, če bo “šla kri skozi”. Daje tudi več svobode pri gibanju in tudi plavaš lahko z njo. Če ti bo odgovarjala, je odvisno od tega, kakšna oseba si. Nekaterim ni všeč zaradi direktnega rokovanja s krvjo, nekaterim ne ustreza zaradi trdote materiala. Splača se jo preizkusiti in tako ugotoviš sama.

Pralni vložki

Na trgu je že veliko pralnih vložkov, ki niso iz plastike. Narejeni so iz bombaža, bambusa in konoplje. Super je, da jih lahko opereš kar v pralnem stroju. Kako se najlažje odstrani madeže, si lahko prebereš v mojih starejših zapisih na blogu tukaj: Kako naj perem pralne vložke?

Eko tamponi

Če raje uporabljaš tampone, lahko posežeš po tamponih, ki so prijazni okolju. Eko tamponi so narejeni iz bombaža in niso beljeni, tako da ne vsebujejo kemikalij.

Pralni tamponi

Delujejo kot tamponi za enkratno uporabo. Dobro absorbirajo, so udobni in narejeni iz bombaža. Vstavijo se enako kot navadni tamponi. Katero velikost potrebuješ pa je odvisno od toka, ki ga imaš. Pereš pa jih enako kot pralne vložke.

Menstrualne hlačke

To so nepremočljive spodnjice. So skoraj iste debeline kot navadne hlačke, niso vidne pod oblačili in sploh ne boš opazila, da jih nosiš. Ostanejo na mestu in te ne motijo. Zgrajene so iz treh plasti, iz vpojne plasti, antibakterijske plasti in neprepustne plasti. Opereš jih enako kot pralne vložke.Menstruacija je nekaj povsem naravnega in je del življenja vsake ženske. Izberi produkt, ki bo najbolj ustrezal tebi in tvojemu telesu. Imej se rada in se razvajaj, sploh v tistih dneh. Pomisli, koliko lahko s tako spremembo doprineseš okolju in svojemu zdravju.

S trajnostnimi pripomočki za menstruacijo tudi prihraniš. Kupiš jih enkrat in jih imaš za večkratno uporabo.

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočila v branje tudi tvojim prijateljicam?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn