Okolju prijazna menstruacija

15.4.2023

Si kdaj razmišljala o tem, kakšen vpliv ima menstruacija na naš planet?

Čeprav je menstruacija naraven proces, je žal še vedno tabu tema tako za moške kot za ženske. V tem članku bom z vami delila nekaj informacij o tem, kako plastični menstrualni pripomočki vplivajo na okolje, in predstavila nekaj trajnostnih alternativ, ki so na voljo.

Vsako leto zavržemo na milijarde plastičnih menstrualnih pripomočkov, kar je v povprečju enajst tisoč tamponov na osebo. Če pomislimo, koliko tamponov in vložkov porabimo v času ene menstruacije in koliko časa smo v svojem življenju izpostavljeni temu procesu, se številka zdi neverjetna. Če pa zračunamo pa to nanese približno med 4.000 – 5.000€ kar je ogromno denarja. Poleg tega so ti pripomočki pogosto izdelani iz plastike, ki ne razpada in zato predstavljajo veliko obremenitev za naš planet.

Odločila sem se, da s tabo podelim nekaj nasvetov o možnosti zamenjave.

Menstrualna skodelica

Zagotovo si že slišala za njo. Eno menstrualno skodelico naj bi povprečna ženska uporabljala vsaj pet let. Je iz medicinskega silikona, ki ne draži in suši sluznice. Prednost uporabe menstrualne skodelice je v tem, da ni potrebno skrbeti, če bo “šla kri skozi”. Daje tudi več svobode pri gibanju in je primerna za vse vrste športov. Nekaterim ni všeč zaradi direktnega rokovanja s krvjo, nekaterim ne ustreza zaradi trdote materiala. Na odgovor ali mi bo ustrezala ti težko odgovorim, lahko jo poskusiš in boš ugotovila sama.

Jaz jo uporabljam v kombinaciji z hlačkami. 

IMG 5118
IMG 5120

Pralni vložki

Na trgu je že veliko pralnih vložkov, ki niso iz plastike. Narejeni so iz bombaža, bambusa in konoplje. Sestavljeni pa so iz plasti, ki je nepremočljiva. Najdeš jih tudi v različnih velikosti vse od s do xl. Super je, da jih lahko opereš kar v pralnem stroju na 95 stopinjah celzija. Uporaba pa je tudi čisto enostavna. Imajo krilca, ki se zapnejo skupaj in jih uporabimo, kot običajne vložke.

PhotoRoom 002 20230318 131651

Menstrualne hlačke

Imamo kar nekaj različnih vrst menstrualnih hlačk, katere sama uporabljam v kombinaciji z menstrualno skodelico. So skoraj iste debeline kot navadne hlačke in niso vidne pod oblačili tako, da sploh ne boš opazila, da jih nosiš. Ostanejo na mestu in te ne motijo. Zgrajene so iz treh plasti, iz vpojne plasti, antibakterijske plasti in neprepustne plasti. Opereš jih enako kot pralne vložke v pralnem stroju.

IMG 5123

tamponi

pralni tamponi iz organskega bombaza

Soft-tamponi so inovativno narejeni iz ne toksične in biokompatibilne pene. Material ne vsebuje kemičnih snovi, ki bi lahko povzročile draženje in so primerni za vse tiste, ki si želijo spolni odnost tudi med menstruacijo. Bolj natančno kako ji uporabljati najdeš tukaj. Naj povem, da te niso čisto brez embalaže.


Obstajajo pa tudi pralni tamponi in tamponi iz naravne spužve, vendar v Sloveniji žal še ljudem zelo nepoznano. Delujejo kot tamponi za enkratno uporabo samo, da ga po uporabi opereš. Dobro absorbirajo, so udobni in narejeni iz bombaža. Vstavijo se enako kot navadni tamponi. Katero velikost potrebuješ pa je odvisno od toka, ki ga imaš. Pereš pa jih enako kot pralne vložke.

Soft tamponi 1
pralni tamponi iz organskega bombaza

Menstruacija je nekaj čisto naravnega in je del življenja vsake ženske zato je prav, da se o tem pogovarjamo in delimo mnenja. Izberi produkt, ki bo tebi najbolj ustrezal in tvojemu telesu. Imej se rada, razvajaj se in se počuti lepo, sploh v tistih dneh 🤍.

Uporaba trajnostnih alternativ lahko pomaga zmanjšati obremenitev za okolje in je lahko tudi boljša za naše zdravje. Zavedanje in izobraževanje o temi menstruacije je pomembno za vse, ne glede na spol, saj lahko skupaj prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti

Ti je prispevek všeč in bi ga priporočila v branje tudi tvojim prijateljicam 🌼?

Deli ga:

Facebook
Twitter
LinkedIn